čtvrtek 28. května 2015

Beseda o šílenství a melancholii s filosofem Miroslavem Petříčkem



Ve středu v podvečer proběhla první beseda Studia 27 „zaostřeno na duši“ v kavárně Liberál v pražských Holešovicích. Hostem byl známý filosof Miroslav Petříček, který během hodinové debaty s moderátory Jindřiškou Vlčkovou a Tomášem Vaňkem představil zajímavé pohledy na téma vnímání šílenství a melancholie.

 
Moderátoři se podělili se zhruba stočlenným publikem o své zvláštní zkušenosti, které jim přinesla duševní nemoc. Miroslav Petříček pak upozorňoval na kulturní, filosofické a další zajímavé souvislosti, čímž zasazoval šílenství do srozumitelných a zároveň svébytně problematizovaných hranic. V následné asi patnáctiminutové diskuzi se přihlásili i někteří diváci se zkušeností s duševním onemocněním, kteří se dané téma pokoušeli nahlédnout ještě z jiných stran. Například se diskutovalo o tom, jestli duševně nemocní sami sebe vnímají jako trpící a jestli je tak vidí jejich okolí. Jiná otázka pak směřovala i k šamanským konotacím duševní nemoci. Neméně zajímavé také bylo, když byl filosof nucen před posluchačem, orientovaným čistě na pole moderní vědy, obhajovat svůj postoj k astrologii, který byl spíše kriticky shovívavý a zároveň až esteticky obdivný.
 



Bližší pohled na problematiku, o které jsme mluvili, přineseme na této stránce ve zvláštním článku, na našem kanálu youtube bude v brzké době k dispozici také záznam z besedy a později zhruba desetiminutový profilový videosnímek o našem včerejším hostovi. Prozatím si prohlédněte fotografie, které pro nás včera ochotně pořídil Jirka Pasz. 

 





 
 
 




 

 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat